Skip to main content

Mawar Merah Di Angkasa


Mawar Merah di Angkasa (Nebula Roses)

Gambar di bawah adalah gambar ledakan bintang di angkasa yang diperoleh NASA dengan Teleskop yang sangat canggih.Kejadian tersebut membuktikan kebenaran Firman Allah dalam Al-Quran Surah Ar-Rahman:
"Selain itu (sungguh negeri) ketika langit pecah belah lalu menjadilah ia mawar merah, berkilat seperti minyak" (Ar-Rahman: 37)Daripada pembacaan buku karangan Dr.Danial Zainal Abidin mejelaskan disini apa yang menakjubkan adalah proses kehancuran bintang sehingga bertukar menjadi bentuk bunga ros ini dinyatakan dalam Al-Quran.Terjemahan ini adalah berasaskan apa yang disebut oleh Said Hawa di dalam al-Asas fi al-Tafsir.

Ayat ini menceritakan mengenai langit yang sedang melalui proses kehancuran dan pada masa itu ia berubah menjadi merah seumpama bunga ros ynag bersinar. Seperti yang disebutkan sebelum ini, apabila Quran menyebutkan langit dan bumi ia memfokuskan mengenai objek-objek dan bintang adalah antara objek penting di langit sehingga Allah bersumpah paling kurang dua kali mengenainya di dalam Al-Quran.

Penemuan sains pada hari ini menunjukkan apabila bintang-bintang (iaitu kebanyakannya) melalui proses kehancuran ia bertukar menjadi gumpalan gas yang terpisah daripada bahagian dalamanya. Fenomena ini adalah selari dengan penjelasan Allah yang bermaksud "Maka apabila langit terbelah".

Gas-gas atau nebula ini kemudiannya bersinar dan apabila dilihat dari jauh, ia kelihatan menyerupai bentuk-bentuk tertentu anatarnya bentuk bunga ros merah yang bersinar. Inilah yang ditemui oleh pakar-pakar ilmu astronomi di alaf ketiga ini.

Penemuan nebula seperti bunga ros ini menjadi berita hangat di peringkat antarabangsa, CNN.com bertarikh 12 September 2002 melaporkan mengenainya di bawah tajuk,"Hubble Spies Soft Roses In Tough Neighborhood" yang bermaksud "Teleskop Hubble Menemui Ros yang Lembut di Persekitaran yang Mencabar".

Spaceflight.com melaporkan penemuan ini pada 12 September 2002 di bawah tajuk,"A Roses Blomming In Space," yang bermaksud "Bunga Ros yang sedang Mekar di Angkasa."
BBC News Online bertarikh 13 Februari 2004 pula melaporkannya di bawah tajuk, "A Valentine Rose From The Cosmos" yang bermaksud, "Bunga Ros Valentine daripada Angkasa".

Space.com melaporkan penemuan ini pada 6 Disember 2004 di bawah tajuk,"A Rose, Even in Space" yang bermaksud, "Bunga Mawar adalah Bunga Mawar yang terdapat di Angkasa". Walaubagaimanapun, apa yang pasti adalah ayat Quran ini diturunkan bukan bertujuan menceritakan kelahiran nebula ros ini. Apatah lagi hampir kesemuaulama mentafsirkan ayat ini mengaitkannya dengan kejadian Hari Kiamat. Namun, sekiranya difikrkan secara mendalam, terdapat satu aspek yang sama antara insiden kelahiran nebula ros ini dengan kejadian Hari Kiamat iaitu kedua-duanya berkait rapat dengan fenomena kemusnahan bintang-bintang. Justeru ayat Quran ini menceritakan dengan jelas keadaan yang boleh dan mungkin berlaku apabila bintang-bintang melalui proses kehancuran pada Hari Kiamat nanti.

Bagi Umat Islam apa yang penting adalah apabila ayat ini diturunkan tidak ada sesiapa pun yang mengetahui semasa bintang-bintang melalui proses kehancuran ia akan terbelah dua dan bahagian luarnya bertukar menjadi gas nebula dan nebula ini pula boleh menjelma dalam bentuk bunga ros yang bersinar. Fenomena ini hanya difahami dan dikesan baru-baru ini dan fenomena ini diceritakan didalam Al-Quran. Inilah aspek yang paling penting mengagumkan bagi umat Islam. Ia menguatkan lagi keyakinan Al-Quran ini sebenarnya kalam Allah.

Walaubagaimanapun, paling penting adalah ayat ini mengingatkan kita mengenai bencana Hari Kiamat semasa kehancuran berlaku di langit dan pada masa itu tidak ada sesiapa pun yang dapat membantu kita kecuali Allah.

Comments

Anonymous said…
PETANDA YG SANGT MENGInsAFI DIRI KU INI>>>
Nasir Naz said…
SUBHANALLAH
MAHA SUCI ENGKAU YA ALLAH..
dhiya said…
SUBHANALLAH...
ALLAHUAKHBAR..
lailashares said…
Subhanallah, post yg bagus dan informatif. Merinding membaca ayatnya.

Popular posts from this blog

PERBEZAAN ASTRONOMI (ILMU FALAK) DAN ASTROLOGI (ILMU NUJUM)

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

1. ASTRONOMI  

Astronomi atau dikenali juga Ilmu Falak atau Kajibintang adalah Ilmu yang berkaitan dengan pengkajian cakerawala, peredaran bintang2, jaraknya dengan bumi dll yang berkaitan  berdasarkan pemerhatian atau kiraan (matematik).

Ilmu ini adalah Ilmu yang sangat terpuji didalam agama kerana ianya sangat bermanfaat untuk menerbitkan taqwim, waktu solat, waktu puasa dll.


2. ASTROLOGI

Astrologi atau dikenali juga Ilmu Nujum Bintang adalah Ramalan atau kepercayaan kuno berkaitan peredaran bintang2 yang dihubungkan dengan pergerakan bumi pada masa2 tertentu yang kemudian ditafsirkan berdasarkan tarikh kelahiran manusia.   Pentafsiran ini adalah berkaitan umur, kehidupan, perkahwinan, pekerjaan, nasib baik buruk dll.

Horoskop – adalah satu bentuk carta yang terhasil / dihasilkan oleh seseorang yang berkecimpung didalam Ilmu Nujum Bintang ini (Astrologer)  untuk di gunakan oleh orang2 yang mempercayainya.  Astrolog…

Selawat Haji dan Doa Memohon Rahmat Dan Keampunan

Perlu diamalkan selalu